Schorzenia dotykające dłoni i paznokci

Ludzkie stopy mogą być dotknięte przez różnorodne choroby. Spośród nich w większości wypadków, ponieważ w ponad połowie wypadków, nasze stopy są zaatakowane przez grzybicę. Wskutek niej nasze paznokcie stają się żółte i zdecydowanie grubsze. Zachorowaniu na grzybicę paznokci dopisuje noszenie niewygodnego, szczególnie zbyt małego obuwia. Inną chorobą jest tzw. zespół zielonych paznokci, jakiej zwykle ulegają osoby zmywające naczynia i moczący dłonie w detergentach. W tkankach wału paznokciowego ma prawo powstać tudzież stan zapalny, nazwany zanokcicą. Nareszcie choroby wirusowe mogą wywołać brodawki płytek paznokciowych, których skutkiem ma prawo być brak wzrastania paznokcia. Wszystkie te choroby wolno odkryć i adekwatnie wcześnie je leczyć to naturalnie dzięki rozmaitego rodzaju badaniom, w szczególności badaniom bakteriologicznym i badaniom syntetycznym składu paznokcia. Chorobom tym można również zawczasu zapobiegać przez dobrą pielęgnację paznokcia, jednakowoż w razie konieczności także zmiana sposobu odżywiania i obuwia.

Wspominaliśmy już, że paznokcie niejednokrotnie ulegają urazom mechanicznym. Pod taki specyficzny rodzaj urazu można podciągnąć również obgryzanie paznokci. Występuje oczywiście tylko u rąk, chociaż może jakiś cyrkowiec czy też gimnastyk potrafiłby także obgryzać paznokcie u nóg. Jest bezsprzecznie oznaką gigantycznego zdenerwowania i złych nawyków, częściej napotykane u młodych ludzi. Obgryzać wolno także skórki w okolicach paznokci. 

Gdzie się udać, by mieć śliczne i zdrowe stopy?

Aby mieć piękne oraz zadbane stopy, należy je naturalnie codziennie pielęgnować, niemniej jednak również zadbać o profesjonalne buty oraz leczenie chorób paznokci, jeżeli takowe już na stopach występują. Jeśli jednakże profilaktyka nie pomaga, rekomendujemy komputerowe badanie stóp – podolodzy to lekarze, którzy specjalizują się w leczeniu schorzeń stóp, dłoni oraz paznokci. Wróćmy niemniej jednak do dbania o stopy – jedną ze szczególnych form dbałości o stopy jest stosowanie trafnej diety. Co w związku z tym powinniśmy jeść? Potrzebne jest zapewnienie organizmowi trafnej ilości białek, w tym aminokwasów egzogennych, występujących w białkach jaj, mleku, serach oraz ryżu, dalej wapnia, znajdującego się w mleku, żółtkach jaj, serach, później żelaza z czerwonego mięsa bądź natki pietruszki, krzemu, którego przede wszystkim wiele jest w świeżych owocach oraz warzywach, magnezu, który jest składnikiem kakao, czekolady i migdałów, oraz cynku, który jest zawarty m.in. w burakach, kapuście oraz kiełkach pszenicy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *